IOT Nesnelerin İnterneti Nedir? IOT (Internet of Things) yapılan projeler, Örnek cihazlar, nerelerde kullanılır? Araç takip uygulaması, akıllı evler vb.
IOT Nedir? IOT Nesnelerin internet üzerinden haberleşmesine kısaca IOT denilmektedir. İngilizce kelime anlamı olarak “internet of things” olarak ifade edilmektedir. IOT 1999 yılında Kevin Ashton hazırlamış olduğu bir sunum içinde geçen IOT günümüzdeki teknoloji ile farklı bir vizyona geçmiştir. Önümüzdeki zaman diliminde internet kullanımı Mobil internet kullanımının da yaygınlaşacağı belirtilmektedir. Günümüzde mobil internet kullanımı masa üstü internet kullanımından daha yaygın bir hal almıştır. M2M teknolojisi ile artık nesnelerin kendi arasında haberleşmeleri günümüzde yaşanmaktadır. Örnek olarak araç takip sistemleri ve bu örnekleri çoğaltabilmek mümkündür.
IOT (Nesnelerin İnterneti) Nedir?
IOT ile nesneler kendi arasında haberleşebilmektedirler. Farklı lokasyonlar’da olmaları Dünya üzerinde farklı bir noktada olması IOT ile haberleşmesine engel olmayacaktır. IOT içinde haberleşen nesneler kendi aralarında belirli bir protokol üzerinden bilgi alışverişi yapmaktadırlar. Farklı nesneler veya farklı protokoller olabilir IOT ile bu nesnelerin aynı noktada bulaşabilmesi ile nesnelerin iletişim hızlarının gelişmesi ve birbirlerine bağlanarak veri akışı sağlamaları sayesinde geleceğin teknolojisi oluşmaktadır.
Nasıl Çalışır?
IOT ile örnek olarak siz eve gelmeden klimanızın çalıştırılması yâda uzaktan bahçenizin sulanması vb. Kısaca nesnelerin birbirleri haberleşebilmesi artık günümüzde uzak değil ve bu haberleşme ve internet çılgınlığı ile IOT gelecek yıllarda hayatımıza daha çok yer kaplayacaktır. Kısaca akıllı cihazların bulut yapısı ile kendi aralarında haberleşmesi ve veri transferi sağlamasıdır.
Araç takip sistemlleri olarak örnekleme yapmak gerekirse. Araçlarınıza takılacak olan takip cihazları (IOT) teknolojisi ile veri göndermektedir. Düzenli olarak GPS uydularından alınan veri bilgileri araç takip cihazı içinde bulunan Data hattı üzerinden sunuculara aktarılır ve Kullanıcılar Web ve Mobil arayüzlerden araçlarını izlerler. Bu veri alışveriri tamamı ile IOT Proje örneğidir.
IOT (Internet Of Things) Örnekleri
IOT Nesnelerin interneti örnek projeleri aşağıda inceleyebilirsiniz. Teknolojinin gelişmesi ile beraberinde birçok veri IOT cihazları üzerinden toplanarak yazılımlar ile işlenmektedir.
Akıllı evler
Akıllı telefonlar ile evinizde birçok nesneyi kontrol edebilirsiniz. IOT ile haberleşebilen nesnelere uzaktan komut gönderebilirsiniz. Örnek olarak bahçenin sulanabilmesi, ışıkların açılması veya kapanması, belli saat dilimlerinde ev ısıtmasının sağlanması vb. tüm işlemleri uzaktan yönetebilirsiniz.
Akıllı Top
Adidas ürünü olan bu akıllı top ile topun hızını, kaç atışınızın kaleye isabet ettiğini, hangi ayağınız ile topa vurduğunuzu vb birçok veriye ve bilgiye ulaşabilirsiniz.
Akıllı Şehir Uygulamaları
IOT uygulamaları artık şehirlerimizde Belediyeler tarafından uygulanmaktadır. Trafikte bulunan araçların par yerleri, trafik sinyalizasyonları, atık yönetim hizmetleri gibi birçok alanda IOT kullanımı yaygınlaşmaktadır. Büyükşehirlerde Trafik çözümlemelerini nesneler arasında iletişim ile kontrol edilmektedir. Trafik yoğunluğu ve analizler IOT sayesinde haberleşmektedir. Şehircinde bulunan birçok Sensör üzerinden hava durumu, trafik yoğunluğu, otopark doluluk oranları vb. farklı analizler anlık olarak nesneler arasında iletişim ile sağlanmaktadır. Atık yönetimleri ile çöp konteyner doluluk oranları ve takip edilmesi için IOT teknolojileri ile yararlanılmaktadır.
Araç takip Filo Yönetim Sistemi
Araç takip sistemleri M2M Data Hattı üzerinden haberleşmektedir. Araçların konum, hız, lokasyon bilgileri ve birçok veri bilgisi IOT üzerinden kullanıcılara analiz ve araçlarını takip etme imkânları sağlanmaktadır. Araçların uzaktan motorlarının durdurulması, araç içinde taşınan ürünlerin sıcaklık bilgilileri, hangi aracı hangi sürücünün kullandığı gibi birçok veri bilgisi IOT teknolojileri sayesinde raporlanıp anlık olarak takip edilmektedir. Diğer yazımızda IOT ve Filo Yönetim Sistemi nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Akıllı Hayvancılık
Hayvancılık sektöründe bulunan firmalar IOT üzerinden veri alışverişi yapmaktadırlar. Hayvanların bulunduğu alanın sıcaklık değerlerinin ölçülmesi, nem değerlerinin kontrol edilmesi, zararlı gaz analizlerinin yapılması gibi birçok veri sağlanmaktadır. Uzaktan nesnelere kontrol edilebilmesi sayesinde örnek olarak ısı değerinin belirlenen değer üstünde olması durumunda klima çalıştırılabilmesi, belirli saatler ışıkların yakılması gibi birçok nesneler arası iletişim IOT ile sağlanabilmektedir.
Tedarik Uygulamaları
İşletmelerde bulunan ürün stoklarının barkod ile giriş çıkış sağlanması durumunda Veri tabanında krtik stok oluşturulması ve nesneler arasında bulunan iletişim sayesinde siparişlerin verilebilmesi.
Rakamlar ile IOT (Nesnelerin İnterneti)
Nesnelerin interneti nde Pazar sürekli büyümekte. RFİD ürünleride günümüzde 11.1 Milyar Dolar olan hacim 2020 yılında 21.9 Milyar Dolara çıkması öngörülüyor. Bunun yanısıra M2M (Makineler arası iletişim) sektöründe rekabet eden GSM firmaları Nesneler arasında internetin önümüzdeki yıllarda yaygınlaşacağını öngörerek 5 Milyar Dolar olan pazarın 2024 yılında 27 Milyar Dolara çıkmasını bekliyorlar. Birçok kuruluş Nesnelerin interneti (IOT) için gelecek yıllarında daha parlak olacağı ve Dünyanın IOT ile veri alışverişinin yaygınlaşacağını öngörmektedir.