Katalizör nedir? Ne işe yarar? Katalizör olmazsa araçta zarar oluşur mu ? Katalizör temizliği nasıl yapılır ?
Aracın egzoz sistemine entegre edilmiş bir parça olan katalizör, içten yanmalı motorlarda gazların dışarı atılması sürecinde doğaya bırakılacak zararlı gazların yerine daha az zararlı olan; Azot, oksijen, karbondioksit ve su buharı olarak dışarı atılmasını sağlayan bir parçadır. Katalizör aynı zamanda aracın egzoz sesine susturucu etkisi yapan ve motor performansını bir miktar azaltan bir parça olarak bilinir. İçinde küçük odacıkları yer alan katalizör özel bir takım elementlerle egzoz gazını tepkimeye girmesini sağlayarak çevre kirliliğinin önüne geçer. Katalizör içinde meydana gelen tepkimelerin oluşabilmesi için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç vardır. 500 -600 santigrat derecelerde ısı meydana geldiğinde bu tepkimeler çok daha hızlı şekilde gerçekleşir ve katalizör görevini tam anlamıyla tamamlamış olur. Katalizörün görevini tamamlayabilmesi için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç vardır, yüksek sıcaklıkların oluşmadığı araçlarda katalizör içine yakıt gönderilerek burada yanma oluşması ve sıcaklık artışı sağlanır. Binek otomobillerde bu sistem yoktur, daha çok ticari araçlarla karşımıza çıkan bu sistem doğaya zararlı gaz bırakmamak adına önemlidir.
Katalizör Temizleme Nasıl Yapılır?
Yetkili servisler tarafından uygulanmasa da oto sanayide pek çok ustanın uyguladığı bir yöntem olan katalizör temizliği, bir takım kimyasallar yardımıyla katalizörün kısmi olarak temizlenmesine verilen isimdir. Katalizör içinde yer alan tıkanıklık biraz olsun giderilir ancak tam anlamıyla bir temizlik söz konusu olamaz. Bu yüzden bir süre sonra benzer sorun tekrar baş gösterebilir.
Katalizör neden Sökülür ?
Katalizör yaygın olarak aracın beygir gücünü azalttığı için sökülmesi gerektiği konusunda yay bir düşünce vardır. Katalizörün sökülmesinde ki diğer bir neden ise katalizör fiyatlarının yüksek olmasıdır. Bu nedenlerden dolayı katalizörde arıza olması durumunda genel olarak katalizörler sökülmektedir. Katalizörlerin Sökülmesi doğaya da zarar vermektedir.
Katalizör arızası nasıl anlaşılır?
Katalizör arızalanması durumunda kullanılan araçta farklı belirtiler oluşmaktadır. Katalizör arızası sürücüler tarafından tespit edilecek şekilde anlaşılabilir. Aşağıda belirtimiz nedenler katalizör arızasının oluştuğunun bilgisini vermektedir.
- Araçtan gelen pis bir koku
- Aracın çekiş gücünün azalması
- Araç motorunun devrinin düşük olması
- Yüksek değer emisyon ölçümleri
- Fazla yakıt tüketimi
İlginizi çekebilir > Araç takip ve Güvenlik | Araç Takip Fiyatları