SÜRÜŞ STİLİNİZE UYGUN LASTİK HANGİSİ?
MOTOSİKLETTE LASTİK SEÇİMİ
Havaların ısınmasıyla birlikte hepimiz motosikletlerimize atlayıp bir sahil turu, bir kamp gezisi, bir viraj sürüşü ya da bir tatil planı yaparız. Kimimiz yaz kış binerken kimimiz baharın gelmesi ile tatlı bir telaş ile hazırlıklarını yapar. Kıştan ekipmanlarının temizliğinden tutun da motosikletin bakımına kadar her şeyi hazır etmiştir. Kışın yaptığımız hazırlıklardan biri de şüphesiz ki lastik seçimidir.
Şimdi diyelim ki yeni bir motosiklet aldık. Bazı üreticiler maliyetleri düşük tutmak adına ya da belirledikleri standartlara göre lastikler ile motosikletleri piyasaya çıkartırlar. Yalnız bu gibi durumlar yüzünden ülkeden ülkeye lastik konusu değişmektedir. Bu da biz kullanıcıları motosikleti sıfır alsak bile lastik seçimine iter. Önceliğimiz ise lastiğin özellikleri sürüş tarzımıza uygunluğudur.
Diyelim ki yeni bir lastik almaya karar verdik? Nelere dikkat etmeliyiz? İşte bu süreçte yapmamız gerekenleri konuşacağız.
Lastik seçerken Dikkat etmemiz başlıca konular şunlar;
1-Motorunuzun sınıfı nedir?
2-Sizin kullanım alanınız nedir? (asfalt/arazi/karışık)
3-Kullanım oranınız nedir? (%70 asfalt,%30 arazi)
4-Kullandığınız mevsim nedir?
Kullanım amacına göre bu kriterler arasında bir seçim yaparsanız eğer sürüş stilinize en uygun lastik biçimini ortaya çıkarmış olacaksınız. Eğer ki sadece yaz ayların da motosiklet kullanıyorsanız ‘’kışlık’’ lastikleri elemiş olacaksınız. Bir diğer örnek de asfalt ağırlıklı bir sürüşünüz var ise %70 arazi %30 asfalt oranında üretilen lastikler veya enduro tipi lastikler de sizin radarınızdan çıkmış olacak. Tabi ki bu durumların tam tersi de diğer sürüş tipleri için geçerlidir. Her koşulda karışık bir kullanımınız varsa eğer tek tip bir lastikle bu sorunu çözmek zor olacaktır. Her şeyden biraz barındıran lastikler daha makul olabilir. Örneğin %70 arazi %30 asfalt, %60 arazi %40 asfalt özelliğinde olan lastikler gibi. Kış ayları için daha yumuşak hamurlu ıslak zemin lastiklerini veya kış lastiklerini tercih edip yazın ise ikinci bir takım lastik ile daha güvenli hale getirebilirsiniz.
Lastiğinizin "kauçuk" oranına dikkat edin, kauçuk oranı fazla olan lastik tutuş konusunda daha iyidir ve kayma eğilimi daha azdır. Bu lastiklerin dezavantajı ise biraz daha çabuk bitmesidir. En fazla kayma eğilimi ve tutuş zayıflığı görülen lastikler naylon karışımı fazla olan lastiklerdir. Bir diğer önemli konu da lastiklerinizin üretim tarihidir. Satın almadan önce mutlaka lastiklerin üretim tarihini öğrenmelisiniz. Ayrıca aynı markada, aynı ebatta ve aynı ölçüde lastik görebilirsiniz. Bu gibi durumlar da lastik seçimini şansa bırakmayın. Çünkü bazı lastikler de her şey aynı görünse bile lastiklerin hız ve ağırlık endeksleri değişmektedir. Bu ikilemde kaldığınız zaman mutlaka motosikletinizin kullanım kılavuzuna bakmalı veya satın alacağınız lastik firmasına motosiklete uygunluğunu sormalısınız.
Tabi ki yazının sonunda değinilmesi gereken en önemli konunun da eğitim olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Sürüşünüze ve motosikletinize en uygun lastiği seçmeniz kadar, doğru frenleme tekniğini ve doğru konumlamayı vb. bilmek kaliteli bir sürüş ve eğlenceli bir günün habercisidir.
Güvenle kalın…
Nurullah Yılmaz
dağdaki iz