Nedir M2M? Akıllı sim teknolojisi. Tarifleri ve uygulama alanları

Nedir M2M nasıl çalışır? Uygulama örnekleri, Açılımı nedir? Araç takip sistemleri ile nasıl kullanır?

Nedir M2M? Akıllı sim teknolojisi. Tarifleri ve uygulama alanları

M2M akıllım sim kart nedir? Nasıl çalışır, Endüstri 4.0 IOT ve M2M teknolojileri, hangi alanlarda kullanılır? Fiyatları Tarifesi açılımı ve paket ücretleri nedir?

 
Bu yazımızda hayatımızın her anında bizlerle olan ve hayatımızı bizler için kolay kılan bir teknoloji, M2M teknolojisi hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacağız. M2M akıllı sim nedir, veri hattı nasıl çalışır, aylık ücretleri ne kadar, hat özellikleri nelerdir, kullanım koşulları nedir, platform sağlayıcıları nelerdir,M2M tarifeleri ne kadardır, M2M teknolojisi nedir bunları açıklayacağız. Detaylar yazımızda
 

M2M AKILLI SİM NEDİR?

M2M akıllı sim nedir?

M2M, makinelerin aracı bir insan faktörü olmaksızın iletişim halinde kalabilmesidir. En basite indirgenmiş hali ile bir örnek verecek olursak, nakit ödeme yetkisi verebilen ATM'lerdir. M2M herhangi bir talimat gelmesini beklemeye gerek duymadan makineler arasında kurulan iletişimle gerçekleşebilen tüm işlemleri kapsar. Cihazlara verilen karar verme yetisi sayesinde daha komplike işlemlerin insana gerek duyulmaksızın gerçekleştirilmesine olanak verir.

M2M akıllı sim nedir sorusuna gelecek olursak; M2M bilgi alışverişini gerçekleştirmek için data hatlarına gereksinim duyar. Bu da akıllı sim teknolojisi ile sağlanmaktadır. M2M akıllı sim sayesinde makineler arası iletişim kolaylıkla kurularak cihazlar karar verme yetisi sayesinde sistemlerindeki işlemleri gerçekleştirebilmektedirler.

M2M PLATFORM SAĞLAYICILARI KİMLERDİR?

GSM Operatörleri

M2M Makineler arasında iletişim için şu an ülkemizde platform sağlayıcıları toplamda 3 tanedir. Bunlar Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'dur. M2M veri hattı isteğe bağlı olarak bireysel ya da kurumsal olarak kullanılabilir.

M2M AÇILIMI NEDİR?

İngilizce kökenli olan M2M, machine to machine'in kısaltılmış halidir. Machine to machine, makineler yani cihazlar arası iletişim demektir. İnsansız da iletişim kurabilen cihaz teknolojisine tekabül eder.

 

BİREYSEL M2M HAT KULLANABİLİR MİSİNİZ?

M2M (machine to machine) teknolojisi bireysel kullanıma açık bir sistemdir. Genelde kurumsal olarak kullanılmasına karşın bireysel kullanım yoğunluğu da azımsanamayacak yaygınlıktadır. Bireysel ve Kurumsal arasında ücret farklılıkları bulunmaktadır. Kurumsal ücretler M2M sayısı fazla olduğun undan uygun ve ekonomiktir.

Kurumsal M2M kullanımı için ayrıca M2M Panel Özellikleri üzerinden tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz..

 

M2M PANEL ÖZELLİKLERİ

Tüm hatların konum bilgilerini, IMEI numarası, IMSI numarası, tarife bilgisi, son sinyalleşme gibi birçok bilgiye Kurumsal M2M Turkcell Panel üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

Hat kısıtlamaları

Kontrol paneli üzerinden M2M hatları için kısıtlamalar yapabilirsiniz. Hatları tek tek veya seçili hatlar olarak SMS göndermesine veya almasına izin verebilir, hatları yurdışı dolaşıma açabilir veya kapatabilirsiniz.

Alarmlar

Panel üzerinden akıllı sim kartlar M2M hatları için alarm belirleyebilirsiniz. Hat değişiminde veya hattın başka bir cihaza takılması durumunda alarmlar oluşturabilirsiniz.

IOT NEDİR?

IOT Nedir?

M2M gibi İngilizce kökenli olan IOT, internet of things yani nesnelerin interneti anlamına gelmektedir. Peki, bu ne demektir? M2M'den daha komplike olan IOT sistemi, nesnelerin akıllı olsun olmasın hepsinin internet aracılığıyla birbirleriyle iletişime girmesine olanak sağlıyor. Buna basit bir örnek verecek olursak, bir biletin üstündeki barkodun size uçuş imkanı sağlaması diyebiliriz. Bilet cansız bir nesne olmasına rağmen karekod sayesinde başka bir cihazla iletişime geçebiliyor. Bu teknolojiyi sağlayan sistem IOT olarak adlandırılmaktadır. Detay bilgi için IOT Nedir? Makalemizi okuyabilirsiniz.

IOT TEKNOLOJİSİ VE M2M NASIL ÇALIŞIR?

IOT Nasıl çalışır?

Birbirine benziyormuş gibi görünmesine rağmen IOT ve M2M belirli noktalarda birbirinden ayrılmaktadırlar. Bunlardan biri ise, IOT sisteminin canlı cansız tüm nesneleri internet aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurmasını sağlarken, M2M makineler arası iletişim kurulması için makinelere program sensörleri kurulmasına gereksinim duyar.

M2M (machine to machine)'in teknolojisi yapısı gereği bir ağ ile birçok cihazı birbirine bağlama özelliğine sahiptir. Temel olarak M2M, bir cihaz verileri toplar ve bu verileri başka cihazlara iletir. M2M, 2 farklı noktayı birbirine bağlayıp bilgi transferi yapılmasına olanak sağlar. Aslında M2M teknolojisi biz hiç fark etmesek de günlük hayatlarımızda sıklıkla karşılaştığımız bir sistemdir. Örneğin, kart ile açılan kapılar.

IOT, M2M'den daha komplike bir sistem olup, karmaşık işlemleri içerir. IOT (internet of things), nesneleri internete bağlayarak veri iletimini ve komut almasını sağlayarak hem diğer cihazlarla hem de insanlarla iletişime geçirebilen komplike bir sistemdir. Bir örnek verecek olursak, evdeki ışıkların, siz evde olmanıza gerek olmaksızın, kontrol edilebileceği ve sizin hangi saat diliminde hangi ışıkları kullandığınızı belirleyip, sizin komutunuz olmaksızın ayarlayabilecek bir sistem.

ARAÇ TAKİP'TE M2M NASIL KULLANILIR?

Araç Takip ve M2MAraç takip sistemleri makineler arası iletişim gereksinimi duyar. Bu iletişim gereksinimi ise M2M akıllı sim teknolojisi karşılıyor. M2M data hatları, araç takip sisteminde cihazın sunucuya konum, hız ve kilometre bilgisinin aktarılmasını sağlamaktadır. Böylece sistem güncel bir şekilde kullanıma hazır hale gelir.

Araç takip cihaz üzerinden gelen konum, hız, yükseklik ve araca takılı bulunan sensörler üzerinden gelen tüm veriler anlık olarak M2M hatları üzerinden sunuculara iletilmektedir. Bu işlemin yapılması için M2M hatları kullanılmaktadır.

M2M HAT ÖZELLİKLERİ NEDİR?

M2M hatlar ait diğer hatalara göre farklı özellikler göstermektedir. Güvenlik ve kontrolleri sayesinde verimli haberleşme sağlamaktadırlar. Başlıca özellikleri aşağıda belirtilmiştir.

  • Düşük güç tüketimi
  • Paket anahtarlama sistemi sağlayan ağ operatörü
  • İşlevsellik katan izleme yeteneği
  • Zaman toleransı
  • Zaman kontrolü
  • Konuma özgü tetikleyiciler
  • Devamlı olarak küçük miktarda veri gönderme alma yetisi

 

M2M HANGİ CİHAZLARDA KULLANILIR?

M2M Teknolojisi

M2M makineler arası iletişim için kullanılan akıllı sim kartlar birçok farklı sektörde ve cihazlarda kullanılmaktadır. Kullanım amaçlarına göre veri transferi yapan sim kartlar aşağıda kısaca bahsettiğimiz sektörler kullanılmaktadır.

Araç takip Sistemleri

Sahada bulunan araçların anlık konumlarının merkezi sunuculara iletilmesi için M2M hatları yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Takip cihazlarının uydular üzerinden aldığı konum, hız, yükseklik, açı ve araç içi sensör bilgileri M2M hatları üzerinden merkezi sunuculara iletilmektedir.

Ev aletleri

Teknolojinin gelişmesi ile beraber artık elektronik ev eşyalarımızda akıllanmıştır. Örnek kahve makinesine uzaktan komut gönderme veya evinizde bulunan klimanın uzaktan yönetimi ev alarm sistemleri ile iletişim gibi birçok ev elektronik cihazlarında akıllı uzaktan yönetim sağlanmaktadır.

Üretim Hatları

Makinelerin yapmış olduğu üretimler, fire miktarları, arıza kodları vb. birçok veri üretim alanlarından alınması ve işlenmesi için gerekli haberleşme ağı aynı şekilde Endüstri 4.0 teknolojisi kullanmaktadır.

Pos Cihazları

Mobil Pos cihazları da M2M teknolojisini kullanmaktadır. Sahada yönetim yazılımı ile entegre çalışan mobil POS cihazları yapılan tüm işlemleri içinde bulunan sim kart üzerinden verileri bulut sunuculara iletmektedir.

İzleme Sistemleri

Araç Takip Demo

Uzaktan akıllı Sim Kartları ile Endüstri 4.0 teknolojisi kullanılarak su sayaçlarının ve elektrik sayaçlarının okunması işlemleri M2M hatlar ile yapılmaktadır. Teknoloji öncesi tamamı ile fiziki kontrol yerine artık uzaktan akıllı sim kartlar ile sayaçlar okunmaktadır.

Reklam Endüstrisi 4.0

Dijital reklam panoları nasıl zamanlamaya göre değişiyor düşündünüz mü? Reklamların değişmesi ve dijital uzaktan yüklemeler tamamı ile gene akıllı teknolojik sim kartlar ile yapılmaktadır.

APN NEDİR?

APN (access point name) erişim noktası adı anlamına gelmektedir. GPRS şebekesi içindeki yönlendirme bilgisini sağlayan sistemdir. Daha basit hali ile, bilgisayardaki VPN sisteminin mobildeki versiyonu APN'dir. Kullanıcıların daha güvenli bir şekilde internete ulaşımını sağlayan sistemdir.

M2M TARİFE ÜCRETLERİ

M2M hatlarının tarife ve üçerleri operatör firmalara göre (Turkcell, Vodafone veya Türk Telekom) değişiklik göstermektedir. Rekabet koşullarına göre M2M Ücret tarifleler değişiklik göstermektedir. Tarifler kullanım için tanımlanan Kotalar yani MB veya GB şeklinde sunulmaktadır.

Ayrıca Uluslararası dolaşım için talep etmeniz durumunda hangi ülke sınırları içinde veri göndermesini istiyorsanız bu tarifeye göre ücretlendirilmektedir. Bunu nedeni Uluslararası dolaşım Roaming ücret tarifeleri olduğu içindir.

Daha fazla bilgi için Bilgi Teknolojileri Makineler arası iletişim raporu inceleyebilirsiniz. M2M hakkında Akademik makaleler aramalarına bakabilirsiniz.

Turuncu ayrıcalıklarını
Keşfetmek için çok yakınsınız!

Ücretsiz Demo şifresi için
Formu doldurabilirsiniz.

Satış Öncesi Destek
Teknik destek konularınız için uygulama içerisinde yer alan destek merkezinden direkt olarak yazabilir ve 0850 304 32 79 telefon numarasından teknik departmanımızı 7/24 arayabilirsiniz.
Sayfadan Ayrılma Nedeninizi
Merak Ediyoruz?
yukleniyor

Gönderiliyor..

Geri