Motosiklet Scooter yerine Otomobil kullanmanın avantajları nelerdir ? Yakıt, zaman, maliyet ve bakım avantajları.
Bugün Harika bir gün olacak
Sabah uyandınız kendinizi harika hissediyorsunuz, “bu gün harika bir gün olacak” düşüncesiyle hazırlandınız ve evden çıktınız, iş yerine varana kadar sarf ettiğiniz mücadele bütün yaşam enerjinizi aldı. Nerede sabah uyanan siz, nerede iş yerine ulaştığınızdaki siz? Aynı durum mesai saatinin sonundaki siz ile mesai sonrası eve vardıktan sonraki siz için de geçerli olabilir. Özellikle İstanbul gibi kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız, ulaşım büyük enerji ve çelik gibi sinir gerektiriyor. Türkiye’de erkekler 7.200 gün, kadınlar ise 5.400 gün çalışarak emekli olabiliyor. Verdiğimiz emeğin karşılığını alabiliyorsak çalışmaktan yana sıkıntı yaşamıyoruz ancak evden işe işten eve ulaşmak için gösterdiğimiz efor ve harcadığımız zaman, yaşam kalitemizi doğrudan etkiliyor.
İstanbul ulaşım için hangi taşıtları tercih ediyor ?
Numbeo’ya göre ev-iş arası ulaşım için, İstanbul’da yaşayan insanların %30’u toplu taşımayı, %50’si hususi otomobilleri, %11’i yürümeyi, %0,5’i bisikleti, %3,5 ise motosikletleri tercih ediyor. (%5 evden çalışıyor) . İşe gidip-gelme süresi, tercih edilen ulaşım araçlarına, kat edilen mesafeye ve trafiğin yoğunluğuna göre değişiklik gösteriyor.
Ulaşım için harcanan süre arttıkça, bu sürenin verimli geçmesinin önemi de artıyor. Müzik dinlemek, kitap okumak, günlük planlamaları yapmak, eğitici podcastler dinlemek gibi aktivitelerle yolda kaybedilen zamanı kazanamaya ya da geçen zamanın verimliliğini arttırmaya çalışıyoruz. Lakin İstanbul’da trafiğin yoğun olduğu zamanlarda toplu taşıma araçlarında bir şeyler okuyabilmek birçok insan için oldukça zor. İlginizi çekebilir Motosiklet Ehliyet Sınıfları
Ev iş arası 21 km ortalama
Yine Numbeo’ya göre İstanbul’da yaşayanlar ev-iş arası ortalama 21 km mesafe kat ediyor. Benim evim ile iş yerim arasında 35km bulunuyor. 50km’yi geçen arkadaşlarım olduğu gibi az da olsa ev-iş arası 10 km’nin altında olan ve çok kıskandığım arkadaşlarım da var. Yazının devamında otomobil ve motosiklet sürücüsünü kıyaslayarak birkaç basit matematik hesabını sizlerle paylaşırken aynı zamanda motosikletli hayatın bazı avantajlarından da ölçülebilir olarak bahsetmek istiyorum.
Yakıt Tüketimleri
Evinizle iş yeriniz arasında 30 km mesafe olduğunu varsayalım, her gün almanız gereken yol 60 km olsun. Günümüz teknolojisinde, İstanbul trafiğinde ortalama bir benzinli otomobil, iyimser yaklaşımla 100 km’de 8,5 lt yakıt tüketiyor, bu durum bir scooter motosiklette ortalama 3lt/100km’ye kadar düşüyor.
Bakım Maliyetleri
Yine ortalama bir otomobilin 10.000km de yaklaşık 5.500 TL mekanik-lastik vs gibi bakım masrafı olurken, scooter bir motosiklette bu masrafınız yaklaşık 2.000tl’ye iniyor.
Günlük 60 km kullanımda
Günlük 60 km otomobil kullanmanın maliyeti yaklaşık 145 TL iken, motosiklet sürücüsü aynı mesafe için yakıt, lastik ve bakım masrafları dahil 51 TL harcıyor. Motosiklet otomobil kullanıcısına göre her gün 94 TL’yi cebinizde koruyor.
Diğer Maliyetler (Köprü, bakım, Lastik)
Haftanın 6 günü çalışan bir kişi, yılda yaklaşık olarak 300 gün mesai yapıyor. Sadece işe gidip gelmek için otomobilini ya da motosikletini yılda 18.000 km kullanıyor. Otomobil kullanıcısı, motosiklet sürücüsüne göre yılda yaklaşık 30.000 TL. daha fazla yakıt, bakım ve lastik harcaması yapıyor. Her yıl ödediğiniz motorlu taşıtlar vergisi 2022 yılında scooter için 245 TL iken, 1.5 benzinli bir otomobilde 2.746 TL’yi buluyor. Avrasya tüneli için otomobil sürücüsü günlük 106 TL öderken motosiklet kullanıcısı 40,14 TL ödüyor. Trafik sigortası, otopark, otoyol, köprü geçiş vs gibi masraflar ve aracınızı satın almak için ödeyeceğiniz tutarlardaki farklılıklardan söz etmiyorum bile.
Motosiklet ile Zamandan Tasarruf
İstanbul trafiğinde bir otomobilin ortalama hızı 34km/saat’e kolaylıkla düşerken, motosiklette ise ortalama hız 56km/saat’e yükseliyor. 60km’yi Otomobil 105,9dk’da, motosiklet ise 64,3dk’da alıyor. Motosikletin otomobile göre yoğun trafikteki mobilite gücünden oluşan bu fark, her gün size 40dk zaman tasarrufu sağlıyor. Otopark aramak gibi bir derdiniz de varsa üzerine ilgili süreyi de siz ekleyin. Her gün 40dk’lık zaman tasarrufu yılda 200 saatin cebinizde, size ve sevdiklerinize kalmasını sağlıyor. Yıllık izninizin 14 gün olduğunu ve 200 saatinde 8,3 güne tekabül ettiğini düşündüğünüzde bu tasarrufun anlamı daha da büyüyor.
Kısaca pastanın tamamını da göstermek istiyorum. Hayatınız boyunca iyimser bir yaklaşımla, 7.200 gün işe-gidip geldiğimizi varsayalım. Ev iş arası benzer bir mesafedeyseniz ve tüm çalışma hayatınız boyunca otomobil kullanmayı düşünüyorsanız ömrünüzün 1,45 yılını trafikte geçirmeye hazır olun. Otomobil yerine motosiklet tercih ederseniz ömrünüzden 530gün yerine 320 gün harcayarak yine aynı işe gidip gelebilirsiniz. Aynı zamanda size kalan 210 günü de kendinize ve sevdiklerinize ayırabilirsiniz.
EV-İŞ arası sadece motosiklet kullanarak sevdiklerinize her yıl 203 saat fazladan zaman ayırabilir, yıllık bütçenize 31.716 TL kolayca destek sağlayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir Motosiklet GPS Takip Sistemi
Motosiklet Kullanımı ile
- Otopark derdiniz hiç olmaz,
- Evinizin önünden biner iş yerinizin önünde inersiniz,
- Avm otoparklarında ücret ödemez, sıra beklemezsiniz,
- Sınır geçişlerinde kilometrelerce kuyruk da olsa, en öne geçersiniz,
- Feribotlara sıra beklemeden indirimli olarak binersiniz,
- Vergilere daha az para harcarsınız,
- Paralı tüm yolları ciddi indirimli kullanırsınız,
- Sosyal bir yaşamınız olur,
- Doğrudan tarz olursunuz,
- Trafikte başınız derde girdiğinde yalnız kalmazsınız,
- Yoldan çıkma özgürlüğünüz olur,
- Ruh sağlığınız iyileşir,
- İnsanlar sizi konuşur,
- Pratik ve akıllıca davranmanızı sağlar,
- Sizi zinde ve dinç tutar,
- Hayata daha mutlu ve güçlü bağlanmanızı sağlar,
Motosiklet eğitmeni olarak bir konunun altını çizmeden yazımı sonlandırmak istemiyorum. Önceden sadece hafta sonu motosiklet kullanırken, artık her gün motosiklet kullanan bir kullanıcıya dönüşmeniz, motosiklet üzerinde olma sürenizin artması, trafikteki oluşabilecek tehlikelere yakalanma olasılığınızı da arttırıyor olacak. “Bir bilet bir şans, çok bilet çok şans.” Günlük Süre/Biniş oranınız arttıkça beraberinde daha bilinçli, daha az risk alan, eğitim ya da kişisel gelişimle sürüş seviyesini sürekli ileri taşıyan, her zaman doğru ve eksiksiz ekipmanla motosiklet kullanan ve motosikletinin bakımlarını hiç aksatmayan gerçek bir sürücüye de dönüşmeniz gerekiyor olacak. Eğitime ve kişisel gelişime açıksanız, otokontrolünüz de varsa, yoğun trafikte motosiklet kullanmaktan çekinmenize de hiç gerek yok.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere kendinize iyi bakın ve bol bol motosiklet sürün…
Yazar
Armağan Öztaş
Motosiklet Eğitmeni
KAKTÜS SÜRÜCÜ KURSU